fredag den 27. november 2009

Giedo Primo - historiske noter

Giedo Primos første musikalske udskejelser blev foretaget på en Juno 60-synthesizer, og var i begyndelsen inspireret af "kosmisk" tysk synthesizermusik, og i særdeleshed Klaus Schulze. De allertidligste indspilninger bestod alene af Juno 60 og nogle meget primitive "overdubs", lavet med to kassettebåndoptagere og et 2-til-1-samlestik. Hos kendte eller hippe navne bliver den slags skumle kreative løsninger tidligt i karrieren gerne fremhævet som betydningsfuldt pionerarbejde, så hvis Giedo Primo nogen sinde bliver et sådant navn, så bør musikjournalisterne tage noter her. Det musikalske resultat af anstrengelserne, som der vist nok stadig eksisterer enkelte optagelser af, vil dog næppe være lige så historisk interessant som måden det blev lavet på.

Næste skridt i udviklingen blev da techno-scenen for alvor nåede til Odense i første halvdel af halvfemserne, og en lille gruppe hardcore/acid/gabber-fans ærgrede sig over, at der ikke rigtig var så meget af den slags i byen. De besluttede at tage sagen i egen hånd og oprettede foreningen Gabber Forze. Ved det første af deres Gabbatack!-arrangementer optrådte Giedo Primo så for første gang, om end kun som DJ. Da navnet selvsagt skulle være så ondt og mørkt som muligt (det var jo gabber), så faldt valget på den planet i den gamle science fiction-traver Dune, hvor den dystre og perverterede Harkonnen-famile holdt til. Altså bortset fra at stavemåden blev tjekket i den danske tegneserieudgave af filmudgaven af bogen, hvor det uheldigvis var stavet forkert. Fejlen blev først erkendt længe efter, så i stedet for det korrekte Giedi Prime er Giedo Primo blevet hængende.Foruden DJ-aktiviteten bød denne periode også på den næste etape af egenproduktionerne. Sammen med Bashcorpo og E Rauschner dannede Giedo Primo gruppen Dysprosium, som senere, da Rauschner gik ud, blev til Genespleizer. Under dette navn blev der skabt en lang række numre på Bashcorpos computer, via det legendariske program Fasttracker. Stilen var selvsagt benhård gabber, men med en solid portion humor og skæve melodier, og en lang række af disse tidlige numre - som primært blev præsenteret til Gabbatack!-arrangementerne - findes stadig rundt omkring på mini disc, bånd og floppy discs. Forhåbentlig vil de en dag blive udgivet til verdens udelte begejstring. Et eksempel på stilen kan høres i Bashcorpo-nummeret Friend of Death, som vil være at finde på Skrot-opsamlingspladen.
I takt med, at den oprindelige gabber-scene stilnede af, og Gabber Forze indstillede sine aktiviteter, blev også Genespleizers optrædener mere sporadiske. Ganske vidst fik de opfyldt lidt af en drøm, da de til det sidste Gabbatack!-arrangement spillede opvarmning for et par af deres forbilleder, de danske hardcore-acid-pionerer Zekt og Choose, men herefter var det mindre klart hvor man skulle bevæge sig hen. En mulighed blev dog også udstukket til denne sidste Gabber Forze-koncert, idet det var første gang Genespelizers færdigprogrammerede fasttracker-numre blev suppleret med ren live-musik, skabt på Giedo Primos voksende samling af hardware-udstyr. Dette bestod på daværende tidspunkt kun af en lille sampler, en Roland 909-trommemaskine, en Bassstation, den gode gamle Juno 60, samt en uhyre primitiv Korg-sequencer, som det var noget nær et marereidt at bruge. Ikke desto mindre er der flere af de numre, som det lykkedes at lave med dette skrabede udgangspunkt, som har overlevet helt frem til i dag, som f.eks. Infinity Machines of the Second Moon og Over Frozen Zones, som stadig bliver spillet til de fleste Genespleizer-koncerter.

mere giedo primo historie følger...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar